Poručite nakit putem naše internet prodavnice
ili na broj telefona 060/157-7553.

Korpa
0 Artikala - 0,00 Din.
Vaša korpa je trenutno prazna!

Konstantinov krst

2200,00 Din.

Opis artikla

Константинов крст или Христов монограм (Хи-Ро) представља моћан симбол победе добра над злoм, чисте душе над нечастивим. Најзначајнији је симбол хришћанске вере. Означава њено признање и потврду као званичне религије. Од тренутка када се овај величанствени крст указао на небу великом цару Константину, постаје општеприхваћени симбол хришћанства. Ово знамење у ширем смислу представља и слободу вере, дајући сваком човеку непосредно право да истражује дубине свог односа са Богом и самим собом.

Kol:
SPC0023
SPC0023
1660,00 Din.
SPC0021
SPC0021
1540,00 Din.
SPIC0005
SPIC0005
950,00 Din.

Овим побеђујем

Константинов крст или Христов монограм (Хи-Ро) представља моћан симбол победе добра над злoм, чисте душе над нечастивим. Најзначајнији је симбол хришћанске вере. Означава њено признање и потврду као званичне религије. Од тренутка када се овај величанствени крст указао на небу великом цару Константину, постаје општеприхваћени симбол хришћанства. Ово знамење у ширем смислу представља и слободу вере, дајући сваком човеку непосредно право да истражује дубине свог односа са Богом и самим собом.

Константин Велики - ратник, државник, светац

Флавије Валерије Константин рођен је у Нишу, тадашњем Наисусу 27. фебруара. Тачна година његовог рођења није утврђена, али је сигурно да је рођен у периоду између 271. и 280. године. Његов отац био је Константије Хлор, племић и високи римски официр а мајка Јелена, жена скромног порекла која је касније проглашена за хришћанску светицу. Када је из политичких разлога његов отац морао да се разведе и ожени Теодором, ћерком Августа Максимијана, Консантин је то доживео као велики ударац. Његова пажња од тада усмерена је на мајку Јелену, тада већ хришћанку, која му је усудила љубав према једином Богу Исусу Христу који све прашта и све разуме.

Велики човек - великог срца

Константин је био велики човек у сваком смислу. Висок скоро два метра и снажне телесне грађе изазивао је страхопоштовање и дивљење где год се појави. У зрелијим годинама послат је на Диоклецијанов двор и тада почиње његова чудесна војна каријера. Константинова храброст и одлучност у биткама брзо га доводе до звања трибуна првог реда односно чина пуковника. Јашући уз бок великог Цезара окусио је жар битке и величанственост победе, упознао библијске градове Вавилон и Мемфис и корачао истим стазама као Александар Македонски. Након 306. године и судбоносних промена, Диоклецијан и његов сувладар Максимин Даја напуштају престо, а Римско царство добија два нова Августа, Константиновог оца на Западу и Галерија на истоку.

Миљеник богова

Неустрашиви ратник надљудске храбрости без пораза у многим тешким биткама убрзо постаје поштован међу народом као миљеник богова. Страхујући од његове храбрости али и гласа који га прати, Галерије га шаље у опасне битке надајући се да ће изгубити живот и престати да буде претња његовом престолу. Нападају га и побуњена германска племена али се свака битка завршавала потпуним поразом непријатеља, а Константин непрестано расте у очима народа попримајући величину достојну Божије љубави и подршке.

На позив болесног оца, придружују му се у последњим војним походима након чега Констанције умире сину на рукама 306. године. Иако званично није наследио титулу свог оца, за легионаре он је већ наследник царског престола. Сурово се обрачунава са политичким и војним непријатељима и тада већ свима постоје јасно да пред собом имају човека неприкосновене моћи. Исто као и отац, Константин је оставио прву супругу због жене вишег ранга, а потом преводећи својих 50 легија креће преко Алпа, путем којим је ишао Ханибал и спрема се за коначно освајање Рима и власти.

Свако нека верује својим срцем

Надомак Рима, у судбоносној ноћи пред битку код Милвијског моста, Константину се на небу указала визија да на штитове својих војника стави знамење Спаситеља, односно крст са натписом "овим побеђуј". Збуњен можда по први пут у животу, Константин није могао сасвим да разуме значење ове визије. Међутим, у сну му се јавља сам Исус Христ и поручује му да направи заставу у облику знака указаног на небу и понесе га у битку ако жели да победи. Цар је одмах наредио да се искује војни стег лабарум са спојеним грчким словима Х и Р у виду Христовог монограма (Хи-Ро) и венцем на врху.

Константинове трупе понеле су ово драгоцено Христово знамење у битку и победиле. Пророчанство је испуњено. Цар је поверовао у јединог Бога чистим срцем. Нешто касније донет је Милански едикт којим је званично хришћанима омогућен миран живот и слободно исповедање вере.

ХиРо - симбол моћи, вере и спасења

Христов монограм симболише једног Бога као полазну и исходишну тачку свега. Христос је почетак и крај, алфа и омега свег постојања. Вера у једног Бога, вера је у самог себе, почиње изнутра и шири се по целој васељени.

За оне који носе Христов монограм верује се да добијају конкретну помоћ од самог Исуса, који их штити, води и упућује на прави пут остварења свих циљева. Чисти срце и душу свог власника од свих нечастивих мисли и оплемењује његове поступке. Верује се такође да је моћан талисман заштите од непријатеља и негативних животних ситуација.

Оној ко носи Христов монограм побеђује уз Божију помоћ

Top